talian chinatungsten ESTBLISHED1997
ISO9001:2008 CERTIFICATED
Yang sedang anda lihat: Laman Utama >> Sinaran Terma dan yang Definisi

Sinaran Terma dan yang Definisi

Laman ini menyediakan senarai istilah-istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan aspek sains radiasi. Berikut adalah radiaition melindungi istilah dan definisi.

Tindak balas rantai
Tindak balas yang mempunyai keyakinan diri yang mampan. Dalam tindak balas rantai pembelahan nukleus atom yg dpt dipecah menyerap neutron dan pembelahan (iaitu, memecah selain), melepaskan neutron tambahan. Ini, seterusnya, boleh diserap oleh nukleus yg dpt dipecah lain, melepaskan masih neutron. tindakbalas pembelahan rantaian yang mampan diri apabila bilangan neutron yang dibebaskan dalam masa yang diberikan bersamaan dengan atau melebihi bilangan neutron yang hilang disebabkan oleh penyerapan dalam bahan nonfissionable atau melarikan diri dari sistem.

Dikenakan zarah
Ion. Suatu zarah asas yang membawa cas elektrik yang positif atau negatif.

Kolektif dos
Jumlah dos individu yang diterima dalam tempoh masa yang diberikan oleh penduduk yang dinyatakan dari pendedahan kepada sumber yang dinyatakan radiasi.

Melakukan suatu dos setara
Dos untuk organ tertentu atau tisu yang diterima dari pengambilan bahan radioaktif oleh seseorang individu lebih masa yang dinyatakan selepas pengambilan. Untuk tujuan perlindungan sinaran, masa yang dinyatakan adalah untuk usia 70 tahun, yang biasanya diambil ialah 50 tahun bagi pekerja radiasi dan 70 tahun untuk ahli ramai.

Komited berkesan bersamaan dos
Dos setara yang komited untuk organ diberi didarab dengan faktor pemberat.

Padat
Sekumpulan dua negeri atau lebih ditubuhkan untuk melupuskan bahan buangan radioaktif peringkat rendah atas dasar serantau. Bilangan negeri telah dibentuk kompak.

Pencemaran
Bahan radioaktif yang tidak diingini yang disimpan di permukaan atau di dalam struktur, kawasan, objek, atau orang.

Dari sinaran Kosmik
Penembusan radiasi mengion, kedua-dua zarah dan elektromagnet, yang berasal di angkasa lepas. Menengah sinar kosmik, dibentuk oleh interaksi dalam suasana, akaun bumi untuk kira-kira 45 untuk 50 millirem millirem yang 300 sinaran latar belakang semulajadi yang 1 ahli purata awam AS menerima. tahun.

Menangani
Suatu penetapan yang umum digunakan untuk instrumen pengesanan sinaran atau meter tinjauan yang mengesan dan mengukur sinaran. Isyarat yang menunjukkan acara pengionan telah dikesan dipanggil kiraan.

Organ kritikal
Bahawa bahagian tubuh yang paling mudah terdedah kepada kerosakan radiasi yang terhasil daripada keadaan pendedahan khusus di bawah pertimbangan, dengan mengambil kira dos pelbagai bahagian badan yang menerima di bawah syarat-syarat pendedahan.

Kumulatif dos
Jumlah dos yang terhasil daripada pendedahan yang berulang sinaran mengion untuk bahagian badan yang sama, atau ke seluruh badan, sepanjang tempoh masa.

Curie (Ci)
Unit asal yang digunakan untuk menerangkan kadar pereputan sampel bahan radioaktif. Curie adalah sama dengan kuantiti yang bahan radioaktif di mana bilangan atom mereput sesaat adalah sama dengan 37 bilion (3.7 × 1010). Ia adalah berdasarkan kadar pereputan atom dalam tempoh satu gram radium. Ia dinamakan sempena Marie dan Pierre Curie yang menemui radium pada tahun 1898. Curie adalah unit asas radioaktif yang digunakan dalam sistem unit radiasi di Amerika Syarikat, dirujuk sebagai " tradisional "unit.

Pereputan produk
Produk pereputan juga dikenali sebagai "produk anak perempuan". Mereka adalah radionuklid yang dibentuk oleh pereputan radioaktif radionuklid ibu bapa. Dalam kes radium-226, sebagai contoh, 9 berturut-turut berbeza produk pereputan radioaktif terbentuk di dalam apa yang dipanggil 1 pereputan " rantaian. "rantaian berakhir dengan pembentukan plumbum-206, yang merupakan nuclide stabil

Pereputan, radioaktif
Pengurangan dalam jumlah apa-apa bahan radioaktif dengan peredaran masa disebabkan pelepasan spontan dari nukleus atom sama ada alfa atau zarah beta, sering diiringi oleh radiasi gamma

Diisytiharkan wanita hamil
Seorang wanita yang juga seorang pekerja sinaran dan secara sukarela telah memaklumkan kepada majikannya, secara bertulis, mengandung dan anggaran tarikh pembenihan.

Decommission
Proses penutupan kemudahan diikuti dengan mengurangkan kuantiti sisa bahan radioaktif ke tahap yang membenarkan pelepasan harta untuk digunakan.

Dekontaminasi
Pengurangan atau penghapusan bahan radioaktif yang tercemar dari struktur, kawasan, objek, atau orang. Dekontaminasi boleh dicapai oleh (1) merawat permukaan untuk menghapuskan atau mengurangkan pencemaran atau (2) membiarkan bahan berdiri untuk membenarkan kuantiti radioaktif penurunan bahan akibat pereputan radioaktif.

Uranium;
Uranium mempunyai peratusan uranium-235 yang lebih kecil berbanding 0.7 peratus yang ditemui dalam uranium semula jadi. Ia diperolehi dari unsur-unsur bahan api yang dibelanjakan (digunakan) atau sebagai ekor produk sampingan, atau sisa-sisa, dari pemisahan isotop uranium.

Kepekatan udara yang diperolehi (DAC)
Udara yang kepekatan bahan radioaktif di udara yang akan mengakibatkan had tahunan pengambilan jika individu bernafas bahawa udara selama setahun. Bagi pekerja sinaran, ia dianggap ditiupkan untuk 2,000 jam dalam satu tahun di tempat kerja.

Pengesan
Bahan atau alat yang sensitif kepada radiasi dan boleh menghasilkan tindak balas isyarat yang sesuai untuk mengukur atau analisis. Instrumen pengesanan sinaran.

Kesan berketentuan
Kesan kesihatan, tahap yang berbeza-beza dengan dos dan yang ambang dipercayai wujud. Kesan Berketentuan amnya hasil dari penerimaan dos yang agak tinggi dalam tempoh masa yang singkat. Eritema Kulit (kemerahan) dan pembentukan katarak akibat radiasi contoh kesan berketentuan (dulu dikenali sebagai kesan nonstochastic).

Dos
Istilah umum yang digunakan untuk merujuk kepada kesan ke atas bahan yang terdedah kepada radiasi. Ia digunakan untuk merujuk sama ada kepada jumlah tenaga yang diserap oleh bahan yang terdedah kepada radiasi (lihat Dos, diserap) atau potensi kesan biologi di dalam tisu terdedah kepada sinaran (lihat Dos, bersamaan).

Dos, kadar.
Radiasi dos yang dihantar per unit masa.
Dos,, diserap
Jumlah tenaga yang disimpan dalam apa-apa bahan oleh sinaran mengion per unit jisim bahan. Ia dinyatakan berangka dalam rad (unit tradisional) atau kelabu (unit SI).

Dos, bersamaan,
Produk dos terserap dalam tisu didarab dengan faktor kualiti, dan kemudian kadang-kadang didarab dengan faktor-faktor lain mengubahsuai perlu, untuk akaun untuk potensi untuk kesan biologi akibat daripada dos yang diserap. (Lihat faktor Quality). Dinyatakan berangka dalam Rems (unit tradisional) atau sieverts (unit SI).

Pengukur Dosis
Instrumen mudah alih yang kecil (seperti lencana filem, thermoluminescent atau pengukur Dosis poket) bagi mengukur dan merekodkan jumlah dos yang terkumpul sinaran mengion.

Dosimetri
Teori dan aplikasi prinsip-prinsip dan teknik yang terlibat dalam pengukuran dan rakaman dos sinaran mengion.

Jika anda mempunyai kepentingan dalam produk kami, sila hubungi kami melalui e-mel: sales@chinatungsten.com atau melalui telefon: 86 592 5129 696.
Pusat Media>   [bank maklumat]  [Kamus tungsten]  [produk gambar 'bank]  [Video live dari pemprosesan]  [Video dalam proses Pemesinan]  [katalog]
Pasukan kita>   [Perjalanan ke Dongshan]  [2004 Xmas]  [2005 Xmas]  [2006 Spring Festival]  [2007 Spring Festival]  [Outside]  [2008 Spring Festival]  [2009 Xmas]
Kumpulan chinatungsten>   [bengkel]   [CTIA]   [CTIA-EN]   [CTIA-Jepun]   [kawat molibdenum]  [setong darts]  [wayar tungsten]   [Bar / Joran tungsten]   [Berat kertas]
    [Tungsten China ]  [tungsten karbida]  [XATCM ]  [Chatroulette]  [Infosys]  [wayar tungsten]  [Pemanas tungsten]  [Serbuk tungsten]
    [Berlawanan dengan Bar]  [Aloi tungsten]  [Tungsten tembaga][damak Borong] [tungsten Wikipedia]  [Tungsten karbida perhiasan]  [memancing tungsten]
    [Harga logam]  [Xiamen Tungsten]

Address: 3F, No.25 WH Rd., the 2nd Xiamen Software Park, FJ 361008,China
Phone:+86-592-5129696,+86-592-5129595;Fax:+86-592-5129797;Email:sales@chinatungsten.com sales@xiamentungsten.com
Copyright©1997 - 2015 ChinaTungsten Online All Rights Reserved