talian chinatungsten ESTBLISHED1997
ISO9001:2008 CERTIFICATED
Yang sedang anda lihat: Laman Utama >>Sinaran Terma dan yang Definisi

Sinaran Terma dan yang Definisi

Laman ini menyediakan senarai istilah-istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan aspek sains radiasi. Berikut adalah radiaition melindungi istilah dan definisi.
Faktor Kualiti
Faktor yang dos yang diserap (rad atau kelabu) mesti didarab untuk mendapatkan kuantiti yang menyatakan, pada skala yang sama untuk semua radiasi mengion, kerosakan biologi (rem atau sievert) kepada tisu yang terdedah. Ia digunakan kerana beberapa Type radiasi, seperti zarah alfa, adalah lebih biologi merosakkan hidup tisu daripada Type sinaran lain apabila dos yang diserap dari kedua-duanya adalah sama panjang, faktor kualiti, kini telah digantikan oleh "faktor pemberat sinaran" dalam sistem terbaru cadangan untuk perlindungan sinaran.

Rad
Unit asal yang dibangunkan untuk menyatakan dos diserap, yang merupakan jumlah tenaga dari sebarang Type sinaran mengion (contohnya, alfa, beta, gamma, neutron, dan sebagainya) yang Dideposit dalam apa jua medium (misalnya, air, tisu, udara). dos satu rad adalah bersamaan dengan penyerapan 100 ergs (jumlah yang kecil tetapi boleh diukur tenaga) satu gram tisu menyerap. rad telah digantikan dengan kelabu dalam sistem SI unit (1 kelabu=100 rad).

Kawasan radiasi
Mana-mana kawasan dengan tahap radiasi yang lebih besar daripada 5 milirem (0.05 millisievert) dalam masa satu jam pada 30 sentimeter dari sumber atau dari mana-mana permukaan melalui radiasi menembusi.

Pengesanan instrumen Sinaran
Peranti yang mengesan dan memaparkan ciri-ciri sinaran mengion.

Kesan radiasi (sindrom)
Kompleks gejala yang mencirikan penyakit yang dikenali sebagai kecederaan radiasi, akibat daripada pendedahan berlebihan (lebih besar daripada 200 rad atau 2 kelabu) seluruh badan (atau sebahagian besar) kepada sinaran mengion. Terawal gejala-gejala ini adalah loya, keletihan, muntah-muntah, dan cirit-birit, yang boleh diikuti dengan kehilangan rambut (penyahbuluan), pendarahan, keradangan mulut dan tekak, dan kehilangan tenaga. Dalam kes-kes yang teruk, di mana pendedahan radiasi telah kira-kira 1.000 rad (10 kelabu) atau lebih, kematian boleh berlaku dalam masa 2-4 minggu.

Sinaran sumber
Biasanya punca terkedap sinaran yang digunakan dalam teleterapi dan radiografi industri, sebagai sumber kuasa untuk bateri (seperti yang digunakan dalam kapal angkasa), atau dalam Type tolok industri yang pelbagai. Mesin, seperti pemecut dan penjana radioisotop, dan radionuklida tabii mungkin dianggap sumber.

Sinaran standard
Had kadar dos dan dos kepekatan yang dibenarkan, kaedah-kaedah bagi pengendalian, peraturan-peraturan bagi pengangkutan, peraturan-peraturan bagi kawalan industri sinaran, dan kawalan bahan radioaktif yang ditubuhkan melalui perundangan atau peraturan untuk penggunaan selamat dan permohonan sinaran mengion.

Amaran simbol Sinaran
Sebuah simbol yang rasmi ditetapkan (magenta atau trifoliat hitam) pada latar belakang kuning yang mesti dipaparkan di mana bahan-bahan radioaktif dalam kuantiti yang tertentu pada masa sekarang atau di mana dos radiasi yang tertentu boleh diterima.

Pemberat faktor Sinaran
Faktor yang dos yang diserap (rad atau kelabu) mesti didarab untuk mendapatkan kuantiti yang menyatakan, pada skala yang sama untuk semua radiasi mengion, kerosakan biologi (rem atau sievert) kepada tisu yang terdedah. Ia digunakan kerana beberapa Type radiasi, seperti zarah alfa, lebih biologi merosakkan hidup tisu daripada Type sinaran lain apabila dos yang diserap dari kedua-duanya adalah sama. ini menggantikan istilah faktor kualiti dalam sistem terbaru cadangan untuk perlindungan sinaran.

Pencemaran radioaktif
Pemendapan bahan radioaktif dalam mana-mana tempat di mana ia tidak mahu.

Radioaktif siri
Penggantian Nuklid, setiap yang mengubah oleh penyepaian radioaktif ke dalam lain nuclide sehingga keputusan stabil nuclide. Ahli pertama dipanggil ibu bapa, ahli-ahli perantaraan dipanggil pereputan (atau anak perempuan), dan ahli yang stabil akhir dipanggil akhir produk.

Keradioaktifan
Proses menjalani transformasi nukleus yang tidak stabil oleh pancaran sinaran spontan, zarah amnya alfa atau beta, sering diiringi oleh sinar gamma, dari nukleus radionuklid tidak stabil. Selalunya digunakan juga untuk menyatakan kadar di mana bahan radioaktif didapati membebaskan radiasi Diukur dalam unit becquerel dalam sistem SI unit atau curies dalam sistem unit tradisional.

Radiografi
Yang membuat imej bayangan di atas filem fotografi oleh tindakan sinaran mengion.

Radioisotop
Isotop yang tidak stabil elemen bahawa mereput atau secara spontan berkecai, radiasi pemancar Anggaran 5,000 radioisotop semula jadi dan buatan telah dikenal pasti.

Radiologi kaji selidik
Penilaian bahaya sinaran yang mengiringi pengeluaran, penggunaan, atau kewujudan bahan-bahan radioaktif di bawah set keadaan tertentu. Penilaian sebegini kebiasaan termasuk tinjauan fizikal pelupusan bahan-bahan dan peralatan, ukuran atau anggaran tahap radiasi yang mungkin terlibat, dan pengetahuan yang mencukupi tentang proses yang berkaitan dengan bahan-bahan ini untuk meramal bahaya yang berpunca daripada perubahan yang dijangka atau mungkin dalam bahan atau peralatan.

Radiologi
Cabang perubatan yang berurusan dengan aplikasi diagnostik dan terapeutik tenaga sinaran, termasuk x ray dan radioisotop.

Radionuklid
Satu radioisotope.

Radiosensitiviti
Kerentanan relatif sel, tisu, organ, organisma, atau bahan-bahan lain untuk tindakan yang memudaratkan radiasi.

Radium, (Ra)
Salah satu elemen radioaktif logam dengan nombor atom 88. Seperti yang ditemui di alam, isotop yang paling biasa mempunyai nombor jisim 226. Ia berlaku dalam kuantiti minit yang dikaitkan dengan uranium dalam picblen, carnotite, dan mineral lain.

Pada radon (Rn)
Unsur radioaktif yang merupakan salah satu daripada gas yang paling berat yang dikenali. Nombor atom adalah 86. Ia adalah seorang anak perempuan radium dan torium.

Rujukan lelaki
Seseorang dianggap mempunyai ciri-ciri anatomi dan fisiologi individu purata. Ciri-ciri yang dianggap digunakan dalam pengiraan menilai dos dalaman (juga boleh dipanggil "Manusia Standard")

rem (Diagnostik, Man Setaraf)
Satu unit dalam sistem tradisional unit yang mengukur kesan sinaran mengion ke atas manusia.

Risiko
Dalam banyak bidang kesihatan, risiko bermakna kemungkinan menanggung kecederaan, penyakit atau kematian. Risiko boleh dinyatakan sebagai nilai yang bermula dari sifar (tiada kecederaan atau kemudaratan akan berlaku) hingga satu (kemudaratan atau kecederaan pasti akan berlaku).

Bilik pulangan
Satu istilah yang diguna pakai setakat radiasi mencerminkan dari permukaan bilik yang mencapai titik kepentingan di dalam bilik yang mengandungi sumber radiasi, ia paling sering terpakai kepada sinaran neutron.

Jika anda mempunyai apa-apa kepentingan dalam produk ini, sila berasa percuma kepada e-mel kepada kami: sales@chinatungsten.com atau hubungi kami oleh: 0086 592 512 9 696 0086 592 512 9595 Kami berada di perkhidmatan anda.

Pusat Media>   [bank maklumat]  [Kamus tungsten]  [produk gambar 'bank]  [Video live dari pemprosesan]  [Video dalam proses Pemesinan]  [katalog]
Pasukan kita>   [Perjalanan ke Dongshan]  [2004 Xmas]  [2005 Xmas]  [2006 Spring Festival]  [2007 Spring Festival]  [Outside]  [2008 Spring Festival]  [2009 Xmas]
Kumpulan chinatungsten>   [bengkel]   [CTIA]   [CTIA-EN]   [CTIA-Jepun]   [kawat molibdenum]  [setong darts]  [wayar tungsten]   [Bar / Joran tungsten]   [Berat kertas]
    [Tungsten China ]  [tungsten karbida]  [XATCM ]  [Chatroulette]  [Infosys]  [wayar tungsten]  [Pemanas tungsten]  [Serbuk tungsten]
    [Berlawanan dengan Bar]  [Aloi tungsten]  [Tungsten tembaga][damak Borong] [tungsten Wikipedia]  [Tungsten karbida perhiasan]  [memancing tungsten]
    [Harga logam]  [Xiamen Tungsten]

Address: 3F, No.25 WH Rd., the 2nd Xiamen Software Park, FJ 361008,China
Phone:+86-592-5129696,+86-592-5129595;Fax:+86-592-5129797;Email:sales@chinatungsten.com sales@xiamentungsten.com
Copyright©1997 - 2015 ChinaTungsten Online All Rights Reserved