talian chinatungsten ESTBLISHED1997
ISO9001:2008 CERTIFICATED
Yang sedang anda lihat: Laman Utama >>Sinaran Terma dan yang Definisi

Sinaran Terma dan yang Definisi

Laman ini menyediakan senarai istilah-istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan aspek sains radiasi. Berikut adalah radiaition melindungi istilah dan definisi.

Berkesan separuh hayat
Masa yang diperlukan bagi jumlah satu radionuklid yang disimpan dalam organisma hidup akan berkurangan 50 peratus akibat tindakan gabungan pereputan radioaktif dan penyingkiran biologi.

Sinaran elektromagnet
Gelombang perjalanan gerakan yang terhasil daripada perubahan medan elektrik atau magnet. Type yang Familiar pelbagai sinaran elektromagnet daripada sinaran x (dan sinar gamma) panjang gelombang pendek, melalui ultraungu, rantau yang nyata, dan inframerah, radar dan radio gelombang panjang gelombang yang agak panjang. Hanya borang yang tinggi tenaga (frekuensi yang lebih tinggi / gelombang pendek) sinaran elektromagnet adalah mengion. Sinaran dalam julat lebih rendah tenaga, seperti yang boleh dilihat, inframerah, radar, dan gelombang radio, nonionizing.

Elektron
Partikel asas dengan caj negatif dan jisim 1/1837 yang proton. Elektron mengelilingi nukleus yang bercas positif atom.

Elemen
Salah satu bahan kimia yang diketahui yang tidak boleh dipecahkan lagi tanpa mengubah sifat-sifat kimia. Beberapa contoh termasuk hidrogen, nitrogen, emas, plumbum, dan uranium. Lihat jadual berkala unsur.

Pendedahan
Istilah umum yang digunakan longgar untuk menyatakan apa yang seseorang menerima akibat terdedah kepada sinaran mengion.

Sinaran luar
Keadaan di mana sumber pendedahan luar untuk, yang, di luar badan.

Ekstrimiti
Tangan, lengan, siku, kaki, lutut, kaki di bawah lutut dan buku lali (pendedahan radiasi yang dibenarkan di kawasan-kawasan ini secara umumnya lebih besar daripada di seluruh badan kerana ia mengandungi kurang organ pembentukan darah dan mempunyai jumlah yang lebih kecil untuk penyerapan tenaga).

Lencana filem
Filem fotografi yang digunakan untuk mengukur pendedahan sinaran mengion untuk tujuan pengawasan personel. Lencana filem mungkin mengandungi dua atau tiga filem sensitiviti yang berbeza, dan ia mungkin mengandungi penapis bahawa perisai sebahagian daripada filem dari Type tertentu radiasi.

Bahan yg dpt dibagi
Walaupun kadang-kadang digunakan sebagai sinonim untuk bahan yg dpt dipecah, istilah ini telah memperoleh makna yang lebih terhad. Iaitu, mana-mana bahan yang yg dpt dipecah oleh neutron (perlahan) terma tiga bahan utama yg dpt dibagi adalah uranium-233, uranium-235, dan plutonium- 239.

Pembelahan (fissioning)
Pembelahan nukleus atom (umumnya unsur berat) ke dalam sekurang-kurangnya dua nukleus lain dan pembebasan daripada jumlah yang agak besar tenaga. Dua atau tiga neutron biasanya dikeluarkan dalam Type ini transformasi.

Pembelahan gas
Produk-produk pembelahan yang wujud dalam keadaan gas. Dalam reaktor kuasa nuklear, ini termasuk terutamanya gas mulia seperti kripton dan xenon.

Pembelahan produk
Nukleus (serpihan pembelahan) yang dibentuk oleh pembelahan unsur-unsur berat, ditambah dengan Nuklid yang dibentuk oleh produk pereputan berikutnya serpihan pembelahan radioaktif.

Bahan yg dpt dipecah
Lazim digunakan sebagai sinonim untuk bahan yg dpt dibagi, maksud istilah ini telah diperluaskan untuk meliputi bahan yang boleh fissioned oleh neutron cepat, seperti uranium-238.

Reaksi Fusion
Reaksi di mana sekurang-kurangnya satu yang lebih berat, lebih-nukleus stabil yang dihasilkan oleh gabungan 2 lebih ringan, nukleus kurang stabil. Reaksi Type ini adalah bertanggungjawab untuk membebaskan tenaga yang besar, sebagai contoh, haba dari matahari.

Jika anda mempunyai kepentingan dalam produk kami, sila hubungi kami melalui e-mel: sales@chinatungsten.com atau melalui telefon: 86 592 5129 696.

Pusat Media>   [bank maklumat]  [Kamus tungsten]  [produk gambar 'bank]  [Video live dari pemprosesan]  [Video dalam proses Pemesinan]  [katalog]
Pasukan kita>   [Perjalanan ke Dongshan]  [2004 Xmas]  [2005 Xmas]  [2006 Spring Festival]  [2007 Spring Festival]  [Outside]  [2008 Spring Festival]  [2009 Xmas]
Kumpulan chinatungsten>   [bengkel]   [CTIA]   [CTIA-EN]   [CTIA-Jepun]   [kawat molibdenum]  [setong darts]  [wayar tungsten]   [Bar / Joran tungsten]   [Berat kertas]
    [Tungsten China ]  [tungsten karbida]  [XATCM ]  [Chatroulette]  [Infosys]  [wayar tungsten]  [Pemanas tungsten]  [Serbuk tungsten]
    [Berlawanan dengan Bar]  [Aloi tungsten]  [Tungsten tembaga][damak Borong] [tungsten Wikipedia]  [Tungsten karbida perhiasan]  [memancing tungsten]
    [Harga logam]  [Xiamen Tungsten]

Address: 3F, No.25 WH Rd., the 2nd Xiamen Software Park, FJ 361008,China
Phone:+86-592-5129696,+86-592-5129595;Fax:+86-592-5129797;Email:sales@chinatungsten.com sales@xiamentungsten.com
Copyright©1997 - 2015 ChinaTungsten Online All Rights Reserved