talian chinatungsten ESTBLISHED1997
ISO9001:2008 CERTIFICATED
Yang sedang anda lihat: Laman Utama >>Sinaran Terma dan yang Definisi

Sinaran Terma dan yang Definisi

Laman ini menyediakan senarai istilah-istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan aspek sains radiasi. Berikut adalah radiaition melindungi istilah dan definisi.

Radiasi berselerak
Sinaran bahawa, sepanjang laluan melalui sesuatu bahan, telah berubah dalam arah. Ia mungkin juga telah diubahsuai oleh penurunan dalam tenaga. Ia adalah satu bentuk sinaran menengah.

Pengesan sintilasi.
Gabungan fosfor, photomultiplier tiub, dan litar elektronik yang berkaitan untuk mengira pengeluaran cahaya yang dihasilkan dalam fosfor oleh sinaran mengion.

Dimeteraikan sumber
Apa-apa bahan khas nuklear atau hasil sampingan bersalutkan kapsul yang direka untuk mencegah kebocoran atau melarikan diri bahan.

Melindungi
Apa-apa bahan atau halangan yang menyerap radiasi dan seterusnya cenderung untuk melindungi kakitangan atau bahan-bahan daripada kesan sinaran mengion.

Sievert, korporat (Sv)
Sistem antarabangsa (SI) unit dos setara bersamaan dengan 1 Joule / kilogram. Sievert telah digantikan rem. Satu sievert adalah bersamaan dengan 100 rem.

Somatik kesan radiasi
Kesan radiasi yang terhad kepada individu yang terdedah, yang berbeza daripada kesan genetik yang boleh memberi kesan kepada generasi berikutnya tidak terdedah.

Bahan Sumber
Uranium atau torium, atau mana-mana kombinasi daripadanya, dalam apa jua bentuk bijih atau fizikal atau kimia yang mengandungi berat satu per dua puluh satu peratus (0.05%) atau lebih uranium (1), (2) torium, atau (3) mana-mana kombinasi daripadanya. bahan Sumber tidak termasuk bahan nuklear khas.

Istilah Sumber
Type-Type, kuantiti, dan bentuk kimia radionuklid yang merangkumi sumber potensi untuk pendedahan kepada radioaktif.

Khas bahan nuklear
Termasuk plutonium, uranium-233, atau uranium diperkaya dalam isotop uranium-233 atau uranium-235.

Isotop stabil
isotop yang tidak menjalani pereputan radioaktif.

Kesan stokastik
Kesan-kesan yang berlaku secara kebetulan dan yang mungkin berlaku tanpa paras dos, yang kebarangkalian berkadaran dengan dos dan yang keterukan bebas dos. Dalam konteks perlindungan sinaran, kesan stokastik utama adalah kanser.

Survey meter
Instrumen pengesanan mana-mana radiasi mudah alih terutama disesuaikan untuk memeriksa sesuatu kawasan atau individu untuk menubuhkan kewujudan dan jumlah yang hadir bahan radioaktif.

Radiasi Terestrial
Bahagian sinaran latar belakang semulajadi yang dipancarkan oleh semulajadi bahan-bahan radioaktif seperti uranium, thorium dan radon di bumi.

Thermoluminescent pengukur Dosis
Peranti kecil yang digunakan untuk mengukur dos sinaran dengan mengukur jumlah cahaya yang dipancarkan dari kristal dalam pengesan apabila kristal dipanaskan selepas terdedah kepada radiasi.

Tritium
Satu isotop radioaktif Tritium hidrogen. Mengandungi satu proton dan dua neutron dalam nukleus. Kerana ia adalah kimia sama dengan atom hidrogen semulajadi yang hadir di dalam air, tritium mudah boleh diambil ke dalam badan melalui pemakanan. Ia akan hilang lenyap oleh pemancaran beta dan mempunyai separuh hayat radioaktif sekitar 12.5 tahun.

Ultraungu
Sinaran elektromagnet dengan panjang gelombang antara violet dalam spektrum yang boleh dilihat sinar x bertenaga rendah.

Isotop yang tidak stabil
Satu isotop radioaktif.

Uranium
Unsur radioaktif dengan nombor atom 92 dan, seperti yang terdapat dalam bijih asli, berat atom sebanyak kira-kira 238. Kedua-dua ibu isotop semulajadi uranium-235 (0.7 peratus daripada uranium semula jadi), yang berupa serpih, dan uranium-238 (99,3 peratus daripada uranium semula jadi), yang merupakan yg dpt dipecah oleh neutron pantas. uranium Asli juga termasuk jumlah minit uranium-234.

Kemudahan fabrikasi bahan api uranium
Kemudahan bahawa (1) mengeluarkan reaktor uranium yang mengandungi bahan api bagi mana-mana yang berikut: (i) penyediaan bahan bahan api, (ii) pembentukan bahan bahan api menjadi bentuk yang diingini, (iii) pemulihan aplikasi pelapisan perlindungan, (iv) bahan buangan dan (v) penyimpanan yang berkaitan dengan operasi itu, atau (2) menjalankan aktiviti penyelidikan dan pembangunan.

Kemudahan pengeluaran hexafluoride uranium
Kemudahan yang menerima uranium semula jadi dalam bentuk pekat bijih; memperkayakan ia, sama ada oleh resapan gas atau kaedah emparan gas dan menukarkan ke dalam hexafluoride uranium (UF6).

Sisa, radioaktif
Bahan pepejal, cecair, dan gas daripada operasi nuklear yang radioaktif atau menjadi radioaktif dan yang mana tidak ada penggunaan lanjut. Sisa umumnya diklasifikasikan sebagai peringkat tinggi (kepekatan keradioaktifan beratus-ratus ribu curies satu gelen atau kaki), rendah peringkat (dalam julat 1 microcurie satu gelen atau kaki), atau peringkat pertengahan (antara kedua-dua hujung).

Faktor pewajaran (WT)
Pengganda yang digunakan untuk menukarkan dos yang bersamaan dengan organ atau tisu tertentu ke dalam apa yang dipanggil "dos berkesan." Matlamat proses ini adalah untuk membangunkan satu kaedah untuk melahirkan dos kepada sebahagian badan dari segi suatu Dos setara ke seluruh tubuh yang akan membawa dengan risiko yang setara dari segi kebarangkalian kanser maut bersekutu. Ia hanya terpakai untuk kesan stokastik radiasi.

Baik pembalakan
Satu teknik yang digunakan dalam penerokaan minyak dan gas membantu meramalkan daya maju komersial dalam telaga baru atau sedia ada. Ia melibatkan menurunkan alat pembalakan, termasuk sumber yang tertutup bahan radioaktif, ke dalam sebuah telaga pada wayar. Peranti ini menghantar data pada dan ciri-ciri yang bawah tanah ke permukaan di mana ia diplotkan pada carta.

Kaunter seluruh-badan
Peranti yang digunakan untuk mengenal pasti dan mengukur bahan radioaktif dalam badan manusia dan haiwan. Biasanya menggunakan berat perisai untuk mengelakkan radiasi latar belakang dari pengesan sinaran ultra-sensitif dan peralatan pengiraan elektronik.

Keseluruhan-pendedahan badan
Pendedahan badan kepada radiasi, di mana seluruh tubuh, dan bukannya bahagian terpencil, disinarkan Jika radioisotop teragih seragam seluruh tisu badan, bukannya tertumpu di bahagian-bahagian tertentu, penyinaran boleh dianggap sebagai keseluruhan- pendedahan badan.

Lap & Bersihkan sampel
Satu sampel yang dibuat bagi maksud menentukan kehadiran tanggal pencemaran radioaktif di permukaan. Ia dilakukan dengan mengelap, dengan tekanan yang sedikit, sehelai kertas penapis lembut berbanding Type seorang wakil kawasan permukaan. Ia juga dikenali sebagai sapu " atau calitan "sampel.

X-ray
Menembusi sinaran elektromagnet yang mempunyai pelbagai panjang gelombang (tenaga) yang serupa kepada mereka foton gamma, sinar-X biasanya dihasilkan oleh pengujaan medan elektron di sekeliling nukleus tertentu Walaupun sekali dibentuk, tidak ada perbezaan dalam sinar x dan foton gamma.; Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan dalam asal mereka. sinar-X yang dihasilkan oleh perubahan elektron antara cincin di luar nukleus atom manakala foton gamma dihasilkan oleh tindak balas dalam nukleus atom.

Jika anda mempunyai apa-apa kepentingan dalam produk ini, sila berasa percuma kepada e-mel kepada kami: sales@chinatungsten.com atau hubungi kami oleh: 0086 592 512 9 696 0086 592 512 9595 Kami berada di perkhidmatan anda.

Pusat Media>   [bank maklumat]  [Kamus tungsten]  [produk gambar 'bank]  [Video live dari pemprosesan]  [Video dalam proses Pemesinan]  [katalog]
Pasukan kita>   [Perjalanan ke Dongshan]  [2004 Xmas]  [2005 Xmas]  [2006 Spring Festival]  [2007 Spring Festival]  [Outside]  [2008 Spring Festival]  [2009 Xmas]
Kumpulan chinatungsten>   [bengkel]   [CTIA]   [CTIA-EN]   [CTIA-Jepun]   [kawat molibdenum]  [setong darts]  [wayar tungsten]   [Bar / Joran tungsten]   [Berat kertas]
    [Tungsten China ]  [tungsten karbida]  [XATCM ]  [Chatroulette]  [Infosys]  [wayar tungsten]  [Pemanas tungsten]  [Serbuk tungsten]
    [Berlawanan dengan Bar]  [Aloi tungsten]  [Tungsten tembaga][damak Borong] [tungsten Wikipedia]  [Tungsten karbida perhiasan]  [memancing tungsten]
    [Harga logam]  [Xiamen Tungsten]

Address: 3F, No.25 WH Rd., the 2nd Xiamen Software Park, FJ 361008,China
Phone:+86-592-5129696,+86-592-5129595;Fax:+86-592-5129797;Email:sales@chinatungsten.com sales@xiamentungsten.com
Copyright©1997 - 2015 ChinaTungsten Online All Rights Reserved