talian chinatungsten ESTBLISHED1997
ISO9001:2008 CERTIFICATED
Yang sedang anda lihat: Laman Utama >>Sinaran Terma dan yang Definisi

Sinaran Terma dan yang Definisi

Laman ini menyediakan senarai istilah-istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan aspek sains radiasi. Berikut adalah radiaition melindungi istilah dan definisi.

Kilo-
A awalan, yang menggandakan unit asas sebanyak 1,000 atau 103.

Peringkat rendah untuk sisa sisa
Sisa radioaktif peringkat rendah (LLW) adalah istilah umum untuk pelbagai sisa Industri, hospital dan institusi perubatan, pendidikan, atau penyelidikan; makmal swasta atau kerajaan; dan kemudahan kitaran bahan api nuklear (contohnya, reaktor kuasa nuklear dan fabrikasi bahan api tumbuhan) dengan menggunakan bahan-bahan radioaktif menjana sisa peringkat rendah sebagai sebahagian daripada operasi biasa. sisa dijana dalam bentuk fizikal dan kimia yang banyak dan tahap pencemaran.

Mega
awalan yang mendarab unit asas sebanyak 1000000 atau 106.

Megacurie
Satu juta (106) curies.

Mikro
A awalan, yang membahagikan unit asas kepada satu juta bahagian (10-6).

Microcurie
Satu juta (10-6) seorang Curie.

Kilang, amang
Secara semulajadi sisa radioaktif daripada pemprosesan bijih uranium ke dalam yellowcake di kilang. Walaupun proses pengilangan pulih kira-kira 93 peratus uranium, sisa, atau tahi, mengandungi beberapa semulajadi unsur-unsur radioaktif, termasuk uranium, thorium, radium, polonium, dan radon.

Milli-
A awalan, yang membahagikan unit asas sebanyak 1,000 (10-3).

Millirem
Satu per seribu dari rem (1 MREM=10-3 rem)

Molekul
Satu kumpulan atom yang dipegang bersama oleh kuasa kimia molekul A adalah unit terkecil yang majmuk yang boleh wujud dengan sendirinya dan mengekalkan semua sifat-sifat kimia.

Nano-
A awalan, yang membahagikan unit asas oleh satu bilion (10-9).

Nanocurie
Satu bilion (10-9) 1 Curie.

Uranium Asli
Uranium yang ditemui di alam. Ia mengandungi kira-kira 0.7 peratus uranium-235, 99.3 peratus uranium-238, dan trace uranium-234.

Neutron
Zarah asas tidak dicagarkan dengan jisim yang sedikit lebih besar daripada proton, dan yang ditemui di dalam nukleus setiap atom lebih berat daripada hidrogen.

Tawanan neutron
proses di mana nukleus atom menyerap atau menangkap satu neutron.

Mulia, gas
Satu unsur kimia gas yang tidak mudah memasuki gabungan kimia dengan unsur-unsur yang lain. Gas lengai. Contoh helium, argon, kripton, xenon, dan radon.

Kesan nonstochastic
Kesan kesihatan, tahap yang berbeza-beza dengan dos dan yang ambang dipercayai wujud. Kesan Nonstochastic amnya hasil dari penerimaan dos yang agak tinggi dalam tempoh masa yang singkat. Eritema Kulit (kemerahan) dan pembentukan katarak akibat radiasi adalah satu contoh kesan nonstochastic. Istilah ini telah digantikan dengan Kesan Berketentuan.

BRT
Singkatan untuk Sememangnya Berlaku Bahan Radioaktif Sememangnya, bahan-bahan radioaktif adalah biasa dalam hampir semua batuan, mineral, dan tanah Mereka semulajadi mengandungi sejumlah kecil uranium, torium, dan isotop radioaktif kalium Tumbuhan dan haiwan juga secara semulajadi radioaktif. Mereka mengandungi kecil (tetapi diukur) tahap kalium radioaktif serta radioaktif karbon (C-14) dan hidrogen (tritium, atau H-3) yang dibentuk oleh interaksi sinar kosmik di atmosfera.

Tenaga nuklear
Tenaga yang dibebaskan oleh tindak balas nuklear (pembelahan atau pelakuran) atau oleh pereputan radioaktif.

Berkuat kuasa Nuklear
Pendek yang berkuasa adalah di antara daya tarikan yang memegang bersama zarah di dalam nukleus atom.

Loji janakuasa Nuklear
Satu kemudahan penjanaan elektrik yang menggunakan reaktor nuklear sebagai kuasa sumber (haba).

Nukleus
Kecil, pusat, bercas positif teras atom. Kecuali bagi nukleus hidrogen biasa (cahaya), yang mempunyai proton tunggal, semua nukleus atom mengandungi proton dan neutron. Bilangan proton menentukan jumlah cas positif, atau nombor atom, yang kemudian akan menentukan unsur kimia atom yang diberikan mewakili. berkata, semua atom unsur kimia yang diberikan mempunyai bilangan yang sama proton dalam nukleus mereka. jumlah neutron dan proton dipanggil nombor jisim .

Nuclide
Istilah umum yang merujuk kepada mana-mana isotop yang diketahui, sama ada stabil atau tidak stabil, mana-mana elemen. Manakala elemen tunggal boleh mempunyai isotop, apabila merujuk kepada isotop lebih daripada satu unsur, istilah yang betul adalah nuclide radionuklid adalah nuclide tidak stabil .

Ibu bapa
Radionuklid bahawa selepas pereputan radioaktif atau perpecahan menghasilkan nuclide tertentu (produk reput atau anak perempuan).

Jadual berkala
Susunan unsur-unsur kimia dalam perintah nombor atom yang semakin meningkat. Unsur-unsur ciri-ciri yang sama diletakkan di bawah kumpulan-kumpulan lain berhasil atau keluarga unsur-unsur. Dalam setiap kumpulan, perubahan kimia dan sifat fizikal, tetapi secara umum, terdapat persamaan kelakuan kimia dalam setiap kumpulan.

Pemantauan kakitangan
Penggunaan meter kaji selidik mudah alih untuk menentukan kehadiran atau jumlah pencemaran radioaktif ke atas seorang individu, atau penggunaan pengukur Dosis untuk menentukan dos sinaran seseorang individu.

Foton
A Gamma kuantum (atau paket) tenaga yang dipancarkan dalam bentuk sinaran elektromagnet. Sinar dan sinar x adalah contoh foton.

Pico-
A awalan, yang membahagikan unit asas oleh 1000000000000 (10-12).

picocurie
Satu trillionth (10-12) 1 Curie.

Plutonium (Pu)
Berat, radioaktif, buatan manusia unsur logam dengan nombor atom 94. Isotop yang paling penting adalah yg dpt dibagi plutonium-239 yang dihasilkan oleh penyinaran neutron uranium-238, diikuti oleh reputan dua langkah. Ia wujud dalam jumlah surih hanya dalam alam semula jadi.

Pengukur Dosis poket
Instrumen pengesanan pengionan kecil yang dipakai oleh individu yang secara langsung mengukur pendedahan sinaran mengion.

Kaunter berkadar
Instrumen radiasi di mana satu sistem pengesanan elektronik menerima denyutan yang berkadar dengan bilangan ion yang terbentuk dalam tiub gas yang dipenuhi oleh sinaran mengion.

Proton
Satu zarah asas nuklear yang terletak dalam nukleus atom. Proton mempunyai caj elektrik positif.

Jika anda mempunyai apa-apa kepentingan dalam produk ini, sila berasa percuma kepada e-mel kepada kami: sales@chinatungsten.com atau hubungi kami oleh: 0086 592 512 9 696 0086 592 512 9595 Kami berada di perkhidmatan anda.

Pusat Media>   [bank maklumat]  [Kamus tungsten]  [produk gambar 'bank]  [Video live dari pemprosesan]  [Video dalam proses Pemesinan]  [katalog]
Pasukan kita>   [Perjalanan ke Dongshan]  [2004 Xmas]  [2005 Xmas]  [2006 Spring Festival]  [2007 Spring Festival]  [Outside]  [2008 Spring Festival]  [2009 Xmas]
Kumpulan chinatungsten>   [bengkel]   [CTIA]   [CTIA-EN]   [CTIA-Jepun]   [kawat molibdenum]  [setong darts]  [wayar tungsten]   [Bar / Joran tungsten]   [Berat kertas]
    [Tungsten China ]  [tungsten karbida]  [XATCM ]  [Chatroulette]  [Infosys]  [wayar tungsten]  [Pemanas tungsten]  [Serbuk tungsten]
    [Berlawanan dengan Bar]  [Aloi tungsten]  [Tungsten tembaga][damak Borong] [tungsten Wikipedia]  [Tungsten karbida perhiasan]  [memancing tungsten]
    [Harga logam]  [Xiamen Tungsten]

Address: 3F, No.25 WH Rd., the 2nd Xiamen Software Park, FJ 361008,China
Phone:+86-592-5129696,+86-592-5129595;Fax:+86-592-5129797;Email:sales@chinatungsten.com sales@xiamentungsten.com
Copyright©1997 - 2015 ChinaTungsten Online All Rights Reserved